Haemochromatosis: ha túl sok a vas teszi a beteg

Franciaországban, haemochromatosis a leggyakoribb genetikai betegség: 1 300 embert érintett. Kezelt időben, a betegség továbbra is jóindulatú, de ellenkező esetben a túlzott vas koncentrációja a szervezetben okozhat súlyos szövődmények. Koncentrálj erre elsősorban örökletes betegség.

Haemochromatosis: Ki érintett?

Haemochromatosis: Ki érintett?Haemochromatosis jellemzi a túlzott felszívódását a táplálék vas a nyombél (első része a vékonybél ). Ahelyett, hogy megszűnt ez a többlet a vasat tárolja a szervezetben, előbb a májban, majd a szív, hasnyálmirigy, ízületek, illetve egyéb szerveket. Összehasonlításképpen, a vas mennyiségét a szervezetben akár 50 g abban az esetben, haemochromatosis, míg a normál értékek mintegy 2,5 g egy nő 3,5 g egy ember … Általában , A betegség fordul elő, korábban a férfiak (40-50 év), mint a nők (50 év után). Miért ? Csak azért, mert egy csomó vas megszűnik a menstruáció alatt,

Mi az oka ?

Az esetek túlnyomó többségében a haemochromatosis miatt egy örökletes genetikai rendellenesség. A gyermek érintett, csak akkor, ha mindkét szülő fuvarozók a hibás gén: ebben az esetben kóros vas tároló kezdődik a születés, de az első tünetek nem jelennek meg, amíg évtizeddel később. Sokkal többet ritkán, a kóros felhalmozódása a vas más okai is lehetnek, beleértve a máj betegségek, mint a májzsugor, valamint a krónikus hepatitis C

Haemochromatosis: tünetek, lehetséges szövődmények

A probléma ezzel a betegség továbbra is tünetmentes hosszú év. Sőt, az első tünetek, úgy tűnik, nem nagyon aggasztó, mégis szükséges, hogy keresse fel ebben a szakaszban a betegség beszerzése gyorsan, megfelelő kezelés. Ez elsősorban a fáradtság , alacsony libidó, ízületi fájdalom , gyakran befolyásolja a közös a nagyobb, s mutatóujját, de néha azt is, hogy a térd, könyök, stb. Végül, a felesleges vas okoz ökológiai károkat, ami néha súlyos vagy akár halálos kimenetelű szövődmények. A megnyilvánulása a fejlett szakaszában haemochromatosis a leggyakrabban:

  • A sárgaság,
  • A hiperpigmentáció, a bőr (bronz árnyalatot húz a szürke),
  • Diabetes mellitus,Haemochromatosis: tünetek, lehetséges szövődmények
  • Hasi fájdalom,
  • Szívritmus zavarok, vagy szívelégtelenség,
  • Légszomj,
  • Ödéma a bokáját,
  • Gyakori vizelés,
  • Egy növelje a hangerőt a máj,
  • Egy térfogat-növekedés a hasnyálmirigy,

Splenomegalia (fokozott lép kötet ami oda vezethet, hogy megrepedt a lépe, potenciálisan halálos nélkül gyors műtéti kezelés).

Az osteoarthritis.

Haemochromatosis is okozhat, szabálytalan menstruációs ciklusok, petefészek-atrophia, merevedési zavar, izomsorvadás, a herék.

Hogyan működik a diagnózis a munka?

Az első tünetek a haemochromatosis nem nagyon jellemző: az orvos lehet, ezért először egy másik betegség. Azonban, ha gyanítható, haemochromatosis, egyszerű vérvizsgálat elegendő a diagnózis megerősítésére. Ezek a különböző vizsgálatok lényegében lehetővé teszik, hogy értékelje a koncentráció, a vas a szervezetben, illetve felismerni a lehetséges mutáció a gén felelős az örökletes hemokromatózis. Sokkal többet ritkán, a májbiopszia is lehet kérni (egy kis minta a máj vett elemzés).

Haemochromatosis: a lehetséges kezelések

Haemochromatosis kezelni, nagyon jól köszönhetően az érvágás. Más szóval, a felesleges vas fokozatosan javítani Haemochromatosis: a lehetséges kezelésekköszönhetően heti “vérzés” 400 500 ml vért (az eljárás megegyezik a véradás). Ez rendszerint 1-2 év közötti, ez a kezelés, így a koncentráció, a vas a véráramba visszanyeri a normális értéket. Vérmintát lehet egymástól néhány hónap különbséggel, attól függően, hogy az arány a vas felhalmozódása a beteg. Amennyiben szívproblémái vannak, vagy vérszegénység , a kezelés inkább alapján kelátképző gyógyszerek (megjavítják a vas, valamint lehetővé teszik, hogy kiküszöböljük természetesen a szervezet).

Örökletes hemokromatózis: tedd magad

jobb a Megelőzés jobb, mint a gyógyító a szövődmények ez a betegség. Ne várja meg a tünetek jelennek meg, ha vannak olyan esetek, a hemochromatosis, a család: szűrésre. Csak egy vérvizsgálat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *